Cum se contruiește identitatea unei biblioteci (III). Câteva cuvinte despre viziune, misiune etc., fără „gargară” corporatistă

Vs
Așa sau așa este o alegere, nu o obligație.

(N.B.: Articol apărut și în revista Biblioteca nr. 10 / 2015)

V-ați întrebat vreodată de ce biblioteca publică este locul de desfășurare a acțiunii în multe dintre filmele și cărțile americane? Iar în cele românești, nu?

În The Day After Tomorrow (Unde vei fi poimâne?), spre exemplu, biblioteca este refugiul în calea apocalipsei, salvarea omenirii și singura speranță de renaștere… Stephen King și-a făcut o misiune din a include în romanele sale cel puțin o scenă în bibliotecă… Într-unul dintre primele episoade din seria originală The Twilight Zone (Zona crepusculară), sfârșitul lumii cruță, ați ghicit, doar biblioteca… Se7enHarry PotterIndiana Jones and the Last Crusade (Indiana Jones și ultima cruciadă)The Breakfast Club (Școala de sâmbătă)Ghost Busters (Vânătorii de fantome)Breakfast at Tiffany’s (Mic dejun la Tiffany)The Shawshank Redemption (Închisoarea îngerilor)

Zeci, sute, mii de filme și cărți pentru publicul larg (nu pentru „specialiști”) se desfășoară în bibliotecă. Pentru că aceasta este, în mentalul colectiv, un spațiu destinat explorării, nu un lăcaș de cultură. Este un mediu prietenos, (inter)activ, viu.

Atât de viu încât niște băieți și-au luat libertatea să facă asta (să reconstituie o scenă din filmul Ghost Busters – Vânătorii de fantome în Biblioteca Publică din New York):

Felul în care ne definim valorile, misiunea și viziunea bibliotecii influențează profund percepția publicului.

Când îți propui, spre exemplu, să fii instituție de cultură, îmbrățișezi valori academice și declari că misiunea ta este protejarea culturii şi spiritualităţii româneşti devii, și dacă n-o recunoști, ceva ce pică greu la stomac. Limitezi. Inhibi. Pui la respect.

Valorile, viziunea și misiunea, despre care am vorbit rândurile trecute, nu sunt un moft. Sunt obligații fundamentale. Fiindcă, începând cu ele, biblioteca publică poate deveni mai degrabă (a)casă decât instituție.

Bogdan Ghiurco

Un gând despre &8222;Cum se contruiește identitatea unei biblioteci (III). Câteva cuvinte despre viziune, misiune etc., fără „gargară” corporatistă&8221;

Lasă un comentariu