Cum se construiește identitatea unei biblioteci (V). Logo și slogan

(N.B.: Articol apărut și în revista Biblioteca nr. 10 / 2015)

La noi, majoritatea bibliotecilor publice își construiesc identitatea (individualitatea) pornind de la logo. Și se opresc aici.

Doar că logo-ul și sloganul (din păcate, aproape deloc folosit în România) își au locul mai la coadă în strategia noastră. Ele trebuie, la fel ca orice alt element de identitate despre care am vorbit până acum, să fie construite pornind de la valorile instituționale. Acestea sunt începutul și sfârșitul, Alpha și Omega, miezul din pâine, atunci când concepem identitatea unei organizații.

Definiții (am să le amintesc pe scurt, fiindcă toată lumea știe despre ce e vorba)

Logo-ul (prescurtare de la logogramă, din greacă: logos – cuvânt și grama – scriere), numit uneori și siglă, este un element grafic folosit pentru identificarea unei firme, produs, organizații, eveniment, campanii etc.

Sloganul este o frază memorabilă care rezumă felul în care publicul trebuie să perceapă o anumită instituție / firmă / produs. Sloganul transmite (potențialului) beneficiar acea însușire unică pe care instituția nostră o are.

Funcțiile logo-ului și sloganului

În primul rând, să existe!

Apoi, să circule! Este esențial ca logo-ul, însoțit de slogan, să apară pe toate documentele, în antet, pe site-ul instituției, pe pliante, pe materialele promoționale… Pe pagina de Facebook!!! Personal, am fost uimit să văd că, la fotografia de profil, cele mai multe biblioteci au poza sediului central. O clădire!!! Cum ar fi ca cei de la BMW să folosească poza fabricilor din Bavaria drept carte de vizită? Vi-i imaginați? Hmmm… Și atunci noi de ce-o facem?

Cum trebuie să fie un logo și un slogan?

Clare, unice, relevante pentru produsul promovat, inspirate de valorile organizației, atrăgătoare și memorabile.

Trebuie construite conform principiul KISS (Keep It Short and SimpleFii Simplu şi Concis). Fiindcă ceea ce este simplu se memorează ușor. Și noi asta urmărim în conceperea lor: să croim în mintea publicului reflexul de a se gândi imediat la instituția noastră atunci când le întâlnesc.

Pentru a ilustra cel mai bine cum trebuie să fie un logo și un slogan, am să combin două exemple. Sloganul Bibliotecii Publice Boston, Cărțile sunt doar începutul, se potrivește perfect logo-ului Bibliotecii Publice Dover:

fsdÎmpreună, ele transmit un mesaj puternic, profund și memorabil: cărțile sunt (doar) rădăcinile unei comunități puternice. Iar rodul și scopul existenței noastre, ca instituție publică, sunt oamenii, diversitatea și unicitatea lor.

Pentru o și mai bună lămurire, am să includ mai jos și alte exemple de succes, împreună cu valorile (mesajul) pe care, cred eu, le transmit.

Cum NU trebuie să fie un logo și un slogan?

În primul rând, nu trebuie să fie o operă de artă. Scopul lor este să fie memorabile, nu să producă catarsis. Gândiți-vă numai la mașini. Renault-ul are ca siglă un romb, Mercedesul – o stea în trei colțuri, iar Dacia – un desfăcător de sticle (asta e!). Cele mai de succes mărci au logouri și sloganuri uimitor de simple. Aceasta este rețeta! Urmați-o!

Apoi, logo-ul și sloganul nu trebuie să fie atotcuprinzătoare. La noi, sunt biblioteci care au în logo și-o carte, și-o pană sau un stilou, și-o bucată de sediu, eventual și portretul patronului spiritual. E prea mult! Oamenii știu deja că jobul nostru sunt cărțile, știu cine-i protectorul instituției (fiindcă e trecut în denumire), știu cum arată o clădire.

Prin logo și slogan, trebuie să le transmitem altceva. Trebuie să le facem o promisiune: că se vor simți bine, că vor intra într-o lume fascinantă, că îi prețuim pe fiecare în parte, ca cetățean și individ, că scopul pentru care existăm sunt ei.

Iar după ce facem această promisiune, vine partea cea mai grea. S-o respectăm!

P. S.: În 2011, Biblioteca Orășenească Târgu Frumos, județul Iași, unde lucrau trei bibliotecare foarte inimoase (din păcate, una a plecat la primăria orașului), s-a rebranduit, ca urmare a interacțiunii cu sfaturile mele și a inițiativei și muncii lor.

Merită atenția noastră, cred.

r

Bogdan Ghiurco

Reclame

Un gând despre &8222;Cum se construiește identitatea unei biblioteci (V). Logo și slogan&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s