Bibliotecari cu ochii în stele

TelescopeClub de astronomie – un nou serviciu de bibliotecă

În scopul diversificării serviciilor de bibliotecă și actualizării acestora cu noile tehnologii și provocări ale societății actuale, înființarea unui club de astronomie într-o bibliotecă publică poate constitui un factor important în redefinirea și optimizarea conceptului de bibliotecă.

Ideea mea este simplă: înființarea unui club de astronomie în bibliotecile publice, ceea ce ar fi benefic atât pentru publicul larg, cât și pentru bibliotecile noastre; publicul larg ar deveni familiar cu un domeniu fascinant, dar aproape necunoscut în România – astronomia -, și aceasta „pe teren”, ieșind în stradă sau în natură, iar beneficiile pentru bibliotecari ar consta atât în dobândirea unor cunoștințe și abilități specifice, cât și în construirea unei rețele ce ar facilita schimbul de experiență în domeniu, împrumutul interbibliotecar de materiale specifice, realizarea unor excursii sau tabere de astronomie.

Pentru înființarea unui club de astronomie sunt necesare două lucruri: pe de o parte, achiziții specifice, iar pe de altă parte, o pregătire în domeniu, eventual printr-un curs sau/și lecturi individuale.

Un astfel de club a luat ființă la Biblioteca Publică Cotnari, de la începutul lui 2017, având până în prezent un feed-back surprinzător de pozitiv, date fiind noutatea și nonconformismul unei astfel de idei.

Voi prezenta în continuare cum am ajuns să înființăm acest club, pe etape, oferind și alte soluții și alternative, pentru colegii interesați de această idee.

Etapa I: Scrierea proiectului

Am aplicat, la sfârșitul anului trecut, la Fondul Științescu Iași, scriind un proiect cu numele „Pegas”, doar în trei zile. Prin acest grant, am fost finanțați cu suma de 12000 Ron, pentru a implementa proiectul „Pegas”, în perioada ianuarie – mai 2017. Am avut ca parteneri în proiect o asociație locală („Împreună schimbăm Hodora-CLD”), care a asigurat actele necesare și rulajul banilor, deoarece biblioteca noastră nu are personalitate juridică, și un club de astronomie din Bârlad („Perseus”), care ne-a învățat ce să cumpărăm, cum să utilizăm obiectele respective și cum să facem observații astronomice.

Pentru a aplica la acest fond, nu a fost nevoie de pregătire în domeniu sau atestate de manager; Fundația Comunitară Iași, ca administrator al acestui Fond, ne-a ajutat pas cu pas, și ne-a răspuns la toate întrebările, oferindu-ne soluții sau recomandări; în plus, cele două fișiere pe care le-am completat pentru a aplica la acest Fond au fost foarte „prietenoase”, ușor de completat, pe înțelesul tuturor.

Însă, pentru achizițiile de bază, specifice unui club de astronomie, suma minimă necesară e de aproximativ 2000 Ron. Un astfel de kit de bibliotecă, cu  lista de achiziții minime și cu prețul de achiziție din cadrul proiectului nostru, o puteți consulta la Anexa 1.

În plus, pentru aceste achiziții, nu e obligatoriu a scrie un proiect și a aplica, așa cum am procedat noi. O astfel de sumă se poate obține fie din bugetul local, printr-un referat de specialitate, fie din sponsorizări diverse. Iar dacă banii se alocă din bugetul local, s-a rezolvat și problema actelor. Singurul parteneriat necesar rămâne cel cu un club de astronomie sau cu un astronom amator.

Etapa a II-a:  Achiziția kitului de bibliotecă

Am achiziționat obiectele din Anexa I, cu atenție,  pe baza recomandărilor oferite de coordonatorul astroclubului „Perseus”, Ciprian Vîntdevară. Toate achizițiile au fost efectuate on-line, de pe site-ul http://astromagazin.ro/ , reprezentantul firmei respective oferind cu promptitudine și profesionalism răspunsuri și alternative privind achizițiile solicitate de noi. Majoritatea achizițiilor au sosit la destinație în 2-3 zile de la plata acestora.

Desigur, se pot achiziționa și alte obiecte decât cele prezentate în Anexa 1; depinde de recomandările specialistului, de tipul de telescop achiziționat și de celelalte achiziții efectuate; oculare, filtre, huse de protecție, cărți de astronomie, hărți stelare – toate vor completa și îmbunătăți calitatea observațiilor astronomice.

Etapa a III-a: Observațiile astronomice

Înaintea anunțului oficial privind observații astronomice, trebuie îndeplinite 3 condiții: familiarizarea cu telescopul și accesorile achiziționate, identificarea unui punct de observație (de preferat, locația cea mai înaltă din zonă, ferită de poluarea luminoasă, cu deschidere la orizont spre Sud, Est și Vest) și consultarea unor cărți, atlase, hărți stelare, în funcție de ceea ce urmează să observați. Un excelent ajutor îl oferă în acest sens Stellarium, un software gratuit, accesibil pe Internet,  utilizat de majoritatea astronomilor amatori.

Înaintea anunțului oficial, e obligatorie consultarea vremii, pe ore, pentru a beneficia de un cer senin, fără precipitații sau acoperit de nori.

Pentru cei care doresc să se înscrie în  clubul de astronomie, mai e necesară întocmirea unei liste cu temele de astronomie, de studiat de preferință, în cadrul clubului, înaintea observațiilor astronomice.

Observațiile încep de regulă o dată cu apusul Soarelui și se încheie după câteva ore. Se poate începe cu obiectele cerești mai vizibile (Luna, planetele) și continua cu identificarea stelelor, constelațiilor și a obiectelor deep-sky (nebuloase, galaxii, roiuri stelare); durata și natura acestora rămâne la latitudinea coordonatorului și a participanților.

Acestea sunt, pe scurt, etapele înființării unui club de astronomie, așa cum le-am parcurs la biblioteca din Cotnari. Pentru orice întrebări, recomandări sau completări, nu ezitați să ne contactați și să dați un like, pe Facebook,  proiectului „Pegas”.

Anexa 1

Kit de bibliotecă. Serviciu nou în bibliotecă – Clubul de astronomie:
1 Telescop Dobson 200/1200 (2 oculare incluse)

1 Planisferă

1 Lanternă frontală cu led roșu

1 Căutător laser verde (50MW)

1 Colimator laser (1,25”)

1 Stele și constelații (carte)

1 Catalog Messier (atlas)

1 Stellarium (software gratuit)

1453 lei

68 lei

90 lei

181 lei

187 lei

42 lei

20 lei

0 lei

Total

2041 lei

Dorin Cozan,

Biblioteca Publică Cotnari

Reclame

Un gând despre &8222;Bibliotecari cu ochii în stele&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s